My fit life

Fitness og træning online

Stil krav til din blodtryksmåler

 

Mange danskere lider af sygdommen for højt blodtryk, fordi de slet ikke er klar over, at deres blodtryk er forhøjet. Mere end 10 % af befolkninger har et blodtryk, som er højere end det burde være, og dette skyldes forkerte spisevaner samt for lidt motion eller andre årsager. Det er nemlig en meget farlig lidelse, idet man øger sin risiko for andre alvorlige sygdomme såsom blodpropper samt hjertekrampe.

Man tilrådes derfor at få målt sit blodtryk jævnligt, og dette kan man i dag gøre derhjemme, såfremt man har en blodtryksmåler. Man kan købe en blodtryksmåler på et apotek eller på en velassorteret webshop såsom Med24.dk, men man finder hurtigt ud af, at der findes mange forskellige typer og kvaliteter af blodtryksmåler apparater og i alle prislejer. Her får du en guide til at foretage det bedste valg, når man skal vælge en blodtryksmåler.

Værd at vide om blodtryksmåling

Et godt blodtryksapparat bør kunne måle dels det systoliske, det diastoliske blodtryk samt patientens puls. Det systoliske blodtryk (slagtrykket) skal være omkring 120 mm HG (millimeter kviksølv), og det fortæller om det maksimale tryk i en pulsåre, når hjertet presser blod ud i pulsårerne.

Det diastoliske blodtryk (hviletrykket) er det laveste tryk, som blodet presser på pulsårerne, når hjertet slapper af mellem to hjerteslag, og det bør normalt være på omkring 80 mm HG. Hvis man vil have et sandfærdigt svar på sit blodtryk, så bør man måle dette, når man har hvilet sig i mindst ti minutter, idet man ellers vil måle et fejlagtigt blodtryk.

Apparatet vil nu strammes omkring din ene arm, hvorefter man afventer et minut, hvorefter apparatet løsner stramningen, og målingen er slut. Man bør gentage processen mindst tre gange, hvorefter man kan beregne de gennemsnitlige værdier.

Hvilke krav bør man stille til sit blodtryksapparat?

Hospitaler og læger benytter dyre og præcise apparater til at måle deres patienters blodtryk med, men mange anskaffer et billigt blodtryksapparat til hjemmebrug, som alligevel kan give rimelige præcise tal for både dit blodtryk samt din puls. Man bør måle sit blodtryk ofte måske hver uge, såfremt man har et varierende og ustabilt blodtryk, som ligger i farezonen, hvorefter man bør gå til lægen og købe medicin mod sit blodtryk.

Man kan også have et for lavt blodtryk, men det er kun en minoritet af befolkningen, som har dette problem, men dette er også noget, man bør gå til lægen med. Man må derfor stille det krav til et blodtryksapparat, at det skal være nemt at betjene samt give korrekte målinger. Man kan eventuelt sammenligne dine gennemsnitstal med en måling hos lægen kort tid efter, så skal de jo være rimelige ens.

Desuden bør dine tal fra apparatet efter 3-5 målinger ikke ligge for langt fra hinanden. Der må ikke være for stor spredning på måleresultaterne, de skal være rimelig ens, da apparatet i modsat fald ikke virker tilfredsstillende. Hos Med24.dk har man et stort udvalg af apparater til måling af blodtryk samt puls, og der findes også modeller, som anbefales af læger.

fitnesskostsundhed

Fit 4 Fitness • 4. januar 2015


Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *